Για ποιον χτυπά η καμπάνα;

/ / Announcements

Μία απόφαση της Γαλλικής Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (8 Νοε 2018), για μία ασήμαντη ακόμη και για τα γαλλικά δεδομένα εταιρεία, την Vectaury, έρχεται να ταράξει κυριολεκτικά τα νερά της online και digital διαφήμισης!

Ποια είναι η Vectaury και τι κάνει: πρόκειται για μία εταιρεία adtech , η οποία αποτελεί ταυτόχρονα ένα advertising network, το οποίο αγοράζει διαδικτυακό χώρο διαφήμισης για λογαριασμό των πελατών του, οι οποίοι είναι συνήθως διαφημιστικές εταιρείες.  Ταυτόχρονα η Vectaury προσφέρει ένα addon λογισμικό, το οποίο οι διαφημιζόμενοι μπορούν να ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους για τη συλλογή δεδομένων και γεωγραφικής τοποθεσίας από τη συσκευή και τον browser των χρηστών.  Η Vectaury τέλος αναλύει αυτά τα δεδομένα, τα συγκρίνει με ορισμένα POIs- γεωγραφικά σημεία ενδιαφέροντος και δημιουργεί προφίλ με τις συνήθειες των χρηστών.

H Vectaury αυτο-προσδιορίζεται ως Consent Management Provider (CMP), υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο για ανάλογες εταιρείες όπως το έχει θέσει η ΙΑΒ Europe (Interactive Advirtising Bureau- the leading European-level industry association for the digital advertising ecosystem), η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα τις τελευταίες μέρες να διαχωρίσει τη θέση της, χωρίς μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως.

Με απλά λόγια σε μετάφραση η απόφαση επιβάλλει ότι η συναίνεση του κάθε χρήστη και επισκέπτη πρέπει να είναι:

  1. Ειδική, μετά από σαφή ενημέρωση και Ελεύθερη!
  2. Αυτή η συναίνεση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί έτσι απλά με 2 γραμμές στους όρους χρήσης που δεν διαβάζει πλέον κανείς, αλλά θα πρέπει να είναι όπως προβλέπει το σημείο 1 παραπάνω!

Τι σημαίνει όλο αυτό για εμάς τους απλούς χρήστες; Κάποιοι αριθμοί δείχνουν ότι οι καμπάνες ετοιμάζονται να χτυπήσουν:

Η Vectaury έχει περίπου 32.000 συνεργασίες με mobile apps- εφαρμογές για κινητά, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2018 είχε συλλέξει δεδομένα 67.600.000 χρηστών!  Και αν αυτά τα νούμερα μιας πολύ μικρής εταιρείας φαντάζουν μεγάλα, δοκιμάστε μία ανάλογη πραγματικά μεγάλη εταιρεία: την Google.